Har fået lyst til at læse bøger

Christina har været bygningsmaler i 26 år, og har altid selv vidst, at hun var ordblind. Hun tager en ny uddannelse og vil være pædagog.

Christina læser nu bøger med glæde

Christina Kofoed er 42 år og ordblind. Hun læser pædagogpakken på Hf og VUC Roskilde på Hf enkeltfag, og går til ordblindeundervisning. Det har forbedret hendes læsning markant, og givet hende mere læselyst end hun nogensinde havde drømt om.

”Det kom ikke som den store overraskelse for mig, da jeg startede på Hf og VUC Roskilde og blev testet ordblind. Jeg har altid selv vidst, at jeg nok var ordblind, fordi jeg havde svært ved at læse og især skrive og stave. Jeg har også været åben omkring det og sagt det. Men jeg er nok gået lidt udenom det med at læse. Det sagde mig ikke så meget. I grundskolen ville de ikke teste mig, de mente blot at jeg ikke var så boglig. Det er der lavet om på nu. Jeg har virkelig fået blod på tanden efter at læse bøger,” siger Christina.  

Fra maler til pædagog
Christina har arbejdet 26 år som bygningsmaler, og det har hun været glad for, da hun er meget kreativ. Hvis hun ikke skulle være maler har hun altid drømt om at arbejde med mennesker, helst som psykolog.

Da min ryg og knæ ikke kunne holde til malerfaget længere skulle jeg revurdere, hvad jeg havde lyst til at lave. Med min alder taget i betragtning, synes jeg, at det er for lang en vej at læse til psykolog. Men det skal absolut ikke afholde andre ordblinde i at gå den vej. Jeg har valgt at læse til pædagog, da det også er et spændende fag med kontakt til mennesker,” siger Christina.

En pædagogpakke på Hf og VUC Roskilde tager 1 år og er et forkursus for at kunne søge ind på pædagogseminaret. Når Christina har bestået sine eksamener i december på VUC, kan hun starte på pædagogseminaret i februar. Det tager ca. 3 ½ år.

Fantastisk ordblindenetværk på VUC
Christina er meget overvældet over al den hjælp og støtte hun har fået på Hf og VUC Roskilde.

”Jeg anede ikke, at det her tilbud eksisterede. På VUC er der et læse-stavecenter, som er til for dig, som ordblind. Jeg havde en følelse af, at jeg nok kom lidt til besvær, men det er kompetente og veluddannede lærere og IT konsulenter, der så gerne vil hjælpe. Helt gratis endda. Underviserne brænder for det.  Jeg får ordblindeundervisning, som har rykket mine karakterer gevaldigt op, så jeg nu får 10 i mine afleveringer. Jeg får støttetimer, så jeg lærer fx det grammatiske, struktur i opgaver og at tackle forberedelse til eksamen. Der et godt samarbejde mellem mine lærere på HF enkeltfag og lærerne i ordblindecenteret, så de kan yde den bedste hjælp til mig,” siger Christina.

Alle kursister på holdene har taget godt imod hende, fordi hun selv er åben omkring sin ordblindhed og samtidig tager ansvar for sin egen læring.

”Det har været en befrielse at få papir på, at jeg er ordblind. Det er ikke fordi jeg er dum eller ikke dygtig nok,” siger Christina.

Lad være med at vente – gør noget nu
Dette år et på VUC har kostet blod, sved og tårer, men lektierne skræmmer ikke Christina, for hun er målrettet og stædig, når hun sætter sig noget for.

”Jeg er typen, der læser lidt for svære bøger i min fritid, eller lytter til BBC, fordi jeg vil udfordres. Og hvis nogen siger ,at jeg ikke kan, så gør jeg alt for at kunne. Det har været hårdt at studere, fordi jeg også har ordblindheden at kæmpe med. Men jeg vil lære det og kan se, at jeg rykker mig. Gevinsten er bare så stor. Mit råd til andre ordblinde er: Lad være med at vente – gør noget ved din ordblindhed. Få den hjælp der er. Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke gik i gang noget før,” siger Christina.