Jeg kan godt læse hf, selvom jeg er ordblind

Mange har fordomme om at ordblinde er dumme og ikke er lige så dygtige som andre. Sådan har det også været for Jeanette Norby, der læser hf og først nu i en alder af 25 år opfatter sig selv som boglig og kan nyde en god bog. Hun kæmper fortsat bravt hver dag og målet er at blive bioanalytiker.

Jeanette beviser, at man godt kan læse hf selvom man er ordblind. Hun går i en 3-årig hf klasse, hvor alle elever er ordblinde. Hun lægger ikke skjul på, at det er hårdt, fordi hun bruger ekstra meget tid på lektier og forberedelse.

Jeanette er en sej pige, der ikke giver op. Drømmen er at blive bioanalytiker – og det er ikke hvis hun bliver færdig, men når hun bliver færdig, som hun siger med et stort smil. Hun er interesseret i at forske i gener, da hun selv er født med en hjertefejl, og blev opereret som 8-årig. Jeanette er uddannet salgsassistent, men valgte at videreuddanne sig, da hun ikke trives i branchen.

”Jeg blev testet ordblind som 23-årig og det kom ikke bag på mig, da jeg altid har fået ekstra hjælp i dansk. Før i tiden hadede jeg at læse bøger. Nu er jeg blevet indmeldt i NOTA* og får bøgerne læst op. Før lyttede jeg meget til musik, men nu lytter jeg også til lydbøger hver dag i toget når jeg skal i skole. Det er dejligt endelig at kunne nyde en god bog”, siger Jeanette.

Drama rystede holdet sammen
Jeanette var nervøs, da hun skulle starte et helt nyt sted med nye lærere og nye klassekammerater.

”Jeg har taget en dag ad gangen, og har ikke fortrudt det et sekund. Jeg har åbnet mig meget mere op. Det er en god klasse med et godt sammenhold. Eleverne er i alderen 18 til 49 år, og de ældste har børn og har ind imellem en moderrolle, hvis man er lidt usikker. Det er kun rart,” siger Jeanette.

Klassen havde drama det første halve år og det rystede holdet godt sammen.

Vores ordblindhed er forskellig. Til drama fik vi set hinandens gode og dårlige sider. Vi kunne grine sammen og turde åbne os op. Det har også hjulpet mig meget. Jeg har altid fået at vide, at jeg ikke er god nok af mine tidligere lærere. Jeg tror mere på mig selv, og nu står jeg ved den jeg er og hviler mere i mig selv,” siger Jeanette.

”Klassen har stort gå-på-mod. Vi får ros af vores lærere på VUC fordi vi har fightervilje. Vi kæmper virkelig, for vi vil gerne det her – have en uddannelse. Jeg har valgt Hf og  VUC Roskilde, fordi det er muligt at læse Hf i en klasse, hvor alle er ordblinde. Så er vi alle i samme båd og vi støtter hinanden. Det er super fedt at vi får ekstra ordblindetimer i både matematik, dansk og engelsk,” siger Jeanette.

Fede hjælpemidler

Som ordblind tager det lang tid at komme igennem tekster og pensum. Jeanette har fået IT rygsæk og bruger elektroniske hjælpemidler som: CD ord, App Writer og NOTA hver dag.

Det er fede hjælpemidler vi har. Men selvfølgelig tager det lang tid at høre en tekst i stedet for lige at kunne læse den. Det kræver også, at alle lærere husker at scanne teksterne korrekt ind, så vi kan hente dem elektronisk. Tidligere har jeg aldrig læst bøger, fordi jeg blev træt i hovedet hurtigt og ikke kunne huske sammenhængen. Hjælpemidlerne og NOTA gør, at jeg nu læser mange bøger i min fritid. Så jeg er blevet meget mere boglig,” siger Jeanette.

Tid til arbejde og hest

Selvom skolen fylder meget er det vigtigt for Jeanette at der er tid til fritidsinteresser, så det hele ikke bliver pligter og lektier.

”Jeg nyder at koble af hos min dejlige hest, som jeg har part i. Ridningen gør, at jeg har overskud i hverdagen. Derudover har jeg et arbejde på et plejehjem for at supplere min SU. Man kommer ind på livet af de mennesker og jeg er glad for at kunne hjælpe dem,” siger Jeanette.

Til sommer skal Jeanette til eksamen i retorik, engelsk, kemi og matematik.

*NOTA:  Digitalt statsligt bibliotek og videnscenter med lydbøger.