Daniel: Lærerne bringer det bedste frem i en

Daniel Lindegaard har taget AVU og vil læse Musik HF

VUC var min redning

VUC var et vendepunkt og betød indblik i en helt ny verden for Daniel Lindegaard, der er 20 år og læser AVU (9.-10. klasse) på VUC Roskilde i Køge.

Han har haft en turbulent fortid i skolesystemet. En for tidlig fødsel og komplikationer efterfølgende betød, at han skulle på specialskole og havde svært ved at koncentrere sig i længere tid. Lægerne kunne ikke finde ud af, hvad Daniel fejlede eller hvordan man bedst kunne hjælpe ham. Beskeden til forældrene var desværre, at han nok aldrig fik en uddannelse eller karriere.

Lærerne bringer det bedste frem i en

Daniel har trodset det, som alle sagde, nemlig at han ikke kunne klare en skole.

Det at starte på VUC Roskilde var en øjenåbner. Uden VUC var jeg ikke kommet videre i uddannelsesforløbet. Jeg stod 18 år gammel og manglede min 9. klasseeksamen. Der er VUC virkelig et godt tilbud til unge voksne på 18 og derover. Lærerne havde tillid til mig og det støttede mig meget, at nogen troede på at jeg nok skulle klare det. Jeg fik en masse værktøjer og tager min læring meget seriøst, det er mit ansvar. Det at gå i skole er en proces og jeg er bevidst om, at jeg dannes og lærer noget alment om det at begå sig i samfundet samtidig med, at jeg får en uddannelse”, siger Daniel.

Efter at have færdiggjort AVU vil han læse på Musik HF i Roskilde til august. Ved at være på VUC Roskilde har han fået en helt anden forståelse for læring og dannelse.

”Jeg synes man møder en masse dejlige mennesker på VUC Roskilde og jeg har fået nogle gode venner. Jeg får en generel forståelse for samfundet og almen dannelse. Det har givet mig et helt andet perspektiv. Der er rigtig gode lærere, der bringer det bedste frem i en,” siger Daniel.

Musikken blev vejen ud

Han kommer fra en musisk familie, da hans far er musiker og producer.

Som tre-årig fik han et trommesæt og begyndte at spille helt af sig selv, selv om han motorisk generelt ikke var særlig bevendt. Med skolen havde han det svært igennem hele barndommen og da han er 8 år flytter han og forældrene til Spanien. I de år familien bor i Spanien virker det som om, at Daniel kommer i bedring. 

Det er der en naturlig forklaring på. Da han brækker skulderen som 14 årig finder lægerne ved et tilfælde ud af, at han hele tiden har været syg. Han kan ikke optage kalk eller D vitamin. Han får medicin og en helt ny verden åbner sig.

”Jeg kunne koncentrere mig. Jeg startede på en Musikhøjkole og det var den bedste tid der startede. Jeg var sammen med andre, der havde samme interesse som mig og snakkede samme sprog igennem musikken,” siger Daniel.

Daniel bruger også værktøjerne fra musikken, blandt andet når han skal strukturere fremlæggelser i skolen.

Mens vi laver interview kommer uddannelseschef i Køge Preben Kærsgaard Philipson lige forbi og spørger Daniel om ikke han vil spille klaver til translokationen i juni. Uden tøver svarer Daniel ja, det vil han gerne.

Dagligdagen på en skole vedrører alle

Daniel har deltaget i en Innovation Camp på VUC Roskilde, som var for VUC Roskildes bestyrelse, ledelse, et antal medarbejdere og kursister. Innovation Camp’en handlede om VUC Roskilde i fremtiden og i hvilken retning udviklingen går på uddannelsesområdet.

Jeg ville gerne med som repræsentant for AVU og synes det var spændende. Jeg var selvfølgelig lidt nervøs ved at sidde og snakke med bestyrelsesmedlemmer og rektor for VUC Roskilde, men der blev lyttet seriøst til mig. Selv om jeg var på udebane så sagde jeg til mig selv: Betragt det som et job – ligesom når du er ude og spille med bandet. Tidligere er jeg blevet spurgt om jeg ville være med i kursistrådet. Men jeg sagde nej, fordi jeg på det tidspunkt ikke troede det vedrørte mig. Jeg kunne kun lige fokusere på mine timer. Men siden har jeg fundet ud af, at det vedrører os alle, hvordan dagligdagen er på VUC”, siger Daniel.

 

Daniel Lindegaard spillede ved Translokationen i Køge.