Science HF: Soyamælk giver samme effekt som proteindrik – bare billigere.

15.06.2017
Et kemiforsøg har vist, at det er 4 gange dyrere at drikke proteindrik end soyamælk for at få den samme effekt.

Hvis du bruger formuer på dyre proteindrikke for at styrke dine muskler, skal du måske overveje det en ekstra gang. De aminosyrer, som er byggestenene i protein, findes nemlig i lige så store mængder i den meget billigere soyamælk.   

Regionalleder i kemi og biologilærer på VUC Roskilde Raino Hansen har fået syn for sagen. Sammen med sine kursister brugte han en kemitime på et forsøg, som sammenlignende en traditionel proteindrik med soyamælk.

”Vi brugte økologisk og vegetabilsk soyamælk og en proteindrik. Proteindrikken er baseret på såkaldt hydrolyseret kollagen, hvilket faktisk er hår og hud fra dyr, som er kemisk spaltet,” forklarer han.

Får du også lyst til at lave sådan et forsøg? Så tilmeld dig Science HF

Lys i soyamælken

Forsøget blev lavet ved at få UV-lys til at skinne igennem de to drikke. 3 af de 20 aminosyrer i kosten giver sig nemlig til kende ved at de optager lys, når det når en bestemt bølgelængde. Begge drikke blev fortyndet 50 gange med finsprit og centrifugeret for at gøre dem begge gennemsigtige. Bagefter var det muligt at gennemlyse drikkene med ultraviolet lys, hvor de kunne se sporene af de essentielle aminosyrer.

”Selvom proteindrikken indeholdt flere aminosyrer, var det sojamælken, der havde flest essentielle aminosyrer. Det betyder, at man faktisk lige så godt kan drikke soyamælk for at få de aminosyrer man har brug for til musklerne, siger Raino Hansen.

Energi i stedet for muskler

De traditionelle proteindrikke har også en anden skavank, hvis du ønsker dig store muskler. Aminosyrer fra hud og hår er nemlig meget forskellige fra dem, man finder flest af i muskler.

”Aminosyrerne fra hår og hud indeholder færre essentielle aminosyrer, og derfor vil de i højere grad blive forbrændt til energi i stedet for at blive en del af muskelmassen . Og så er det generelt en dårlig idé at overfylde kroppen med proteiner eller aminosyrer, da det kan give nyreproblemer for nogle mennesker, Derfor er soyamælken også en god ide, for den indeholder også fedt og kulhydrat, siger Raino Hansen.

SCIENCE HF

VUC Roskilde har netop etableret en helt ny Science HF. Her gør vi meget ud af at bringe videnskaben tæt på din hverdag, samtidig med at eksamen giver dig hurtig adgang til en videregående uddannelse inden for naturvidenskab. Læs mere om Science HF og tilmelding.