International Commitee

The University preparing HF Science study is a recipient of EU Erasmus+ funding towards the STEM topics Hf and VUC Roskilde is a participant in the EU Social Fund project "Evaluation of skills". The overall target is to entice more students to apply for STEM college degrees in Region Zealand, which has 800.000 inhabitants. The local target is to deliver quality STEM education including voluntary elements that would allow students to explore college - elements during their A-levels. The project is lead by Lene Mikkelsen at https://phabsalon.dk/english/ and ends ultimo 2021.

Dear visitor

We would be delighted to hear from you, if you are looking for a partner to a new international project. We would evaluate, whether the project would contribute pedagogical-didactical best practice, which could further the continual development of methods and teaching at HF & VUC Roskilde. We are the current holders of the following grants:

Nordplus, Nordic identity network, NPAD-2020/10037
Erasmus+, mobility on fine art & chemistry, KA-104-635C303F
EU Social Fund,
regional network on STEM, SFS-18-0019

I work with an advisory international commitee (Raino Hansen, rrk@ ), who would be pleased to organise a brief visit to our school. Our mission is to be the leaping board for students and hence our above mentioned approach to international collaborations is when tangible benefits are obtained. We have received and sent out staff for 5 day job shadowing experiences funded by the Nordplus and Eramus+ schemes.

HF and VUC Roskilde contributes to academic research and in 2018 we appeared in a Japanese scholarly paper:  http://hdl.handle.net/10087/11763  The article was written by the distinguished professor Shuji Toyoizumi, Dean of Gunma University. Our alumnus Miss Michella Beck presented the cause of the Danish second chance education - in Japanese. For the second visit Mr. Svend Holm, a senior teacher with training as a student councilor, explained his role in keeping the pass rates high.

The scaleable app "VUC bliv klog" was released in May 2017 in Google Store for Denmark and it was paid in part with a governmental grant 2015-2017. The content and programming authors are here.

The international committee serves as an advisory board to me, as the Principal of the school, on all issues relating to international activities. We continuously strive to have well-educated staff and in our ranks, we have the individuals sponsored to have a taught MBA in project management, Master’s in pedagogy and courses to become student councilor etc.

Dorthe Jensen Lundqvist
Principal

Previous grants etc:
Lead: EU Erasmus+: KA104-2018-010
Lead: Nordplus: NPAD-2019-PV/10027
Jobshadowing from Turku, Finland and the teachers’s union of Slovenia.

Visit from Japan. From the left: Principal of VUC Roskilde - Dorthe Jensen Lundqvist, professor Shuji Toyoizumi, Dean of Gunma University and Raino Hansen.

HF & VUC Roskilde kan sende elever i alle verdensretninger

Skolen er Erasmus+ akkrediteret, som betyder at skolen får økonomisk tilskud til udenlandsrejser i forbindelse med studierejser og internationale kurser. Både ansatte og elever kan søge om efteruddannelse, udveksling, undervisning i international dimension med rejser til udlandet. Hf og VUC Roskilde har også haft besøg af flere lærere fra udlandet, der har været i jobskygning og som er blevet inspireret af den danske måde at undervise på.

”Det er et kvalitetsstempel, vi værdsætter - en markering af, at vores internationale strategi og ditto aktiviteter er relevante og tilpas ambitiøse, og allerbedst giver det nye muligheder for internationalt samarbejde.

Efter vi har lagt beskeden op på LinkedIn har vi allerede fået en henvendelse fra en organisation i Spanien der er interesseret i at samarbejde, ”siger Dorthe Jensen Lundqvist.

Erasmus+ akkrediteringen løber frem til 2027 og betyder bl.a. at Hf og VUC Roskilde har en enestående mulighed for at tilbyde voksne kursister en international dimension oveni at få en hue på hovedet.

I godkendelsen blev der lagt vægt på, at Hf og VUC Roskilde generelt har en god holdning til, at der skal komme noget konkret ud af et internationalt ophold for kursister og elever inden for et år.

”VI har allerede gode erfaringer med elever der arbejder med FN’s verdensmål og STEM aktiviteter. I vores Erasmus ansøgning fokuserede vi bla på, at Ydre Nørrebro Ressource Center sendte unge anden generationsindvandrere til Sydeuropa og de kom tilbage som danskere, fuldt beviste om de mange værdier de ikke delte med dem som boede i Paris eller i Spanien,” fortæller Raino Hansen, international koordinator og PhD.

Sidste år fik Hf & VUC Roskilde en 3-årig netværksbevilling af Nordplus. Denne giver unge kursister et talerør til at kunne udtrykke sig om deres nye nordiske identitet: Alt det som unge har til fælles i Norden og som gør os mere ens i tænke- og handlemåde.

We are grateful for the support from Region Zealand and Business Zealand as they have paid for the mandatory local share of the EU project costs.